Gårdsdriften

På Haglerød Gård har jorda blitt dyrket siden tidlig middelalder. Vi har altså skapt mat til det norske folk i nesten 1000 år. De siste 60 åra har vi dyrket korn her på gården. Vi er ganske ivrige på å få kornet til å gro, og på å få til friske planter med minst mulig sprøytemidler og kunstgjødsel. Vårt store fremtidige mål er å gjøre det uten noen form for kemiske middler.

Historien

Siden 1856 har Haglerød vært i samme familie. I en familie der det er langt mellom generasjonene. Vi har bare rukket 5 generasjoner på disse åra. Det som kanskje er mer interessant er at gårdens historie såvidt vites går omkring tusen år tilbake i tid, og gården var nok i drift om ikke i vikingtid så ihvertfall noen år seinere. Vi vet også at gården på et tidspunkt i middelalderen var grevesete under Værne kloster i Rygge.  Være kloster var stort og greven på Haglerød hadde mest sannsynlig ansvaret for å passe på klosteret eiendommer i dets nordre utkant.

Bonden

Pål er hovedpersonen bak gårdsdriften og har ansvaret for de daglige oppgavene. Han tok over gården fra sin far, som igjen hadde overtatt den fra sin far, og viderefører dermed en stolt familietradisjon. Pål bruker mye tid på å dyrke jorda, ta vare på dyrene og sikre at gården drives på en bærekraftig måte. Han er kjent for sin harde arbeidsinnsats og sitt engasjement for landbruket, Hans kunnskap om jordbruk er uvurderlig for gårdens drift.

Sauedrift

Sauer er en verdifull ressurs på en gård av flere grunner. For det første er de utmerkede til å beite på landskap som ofte er uegnet for andre typer husdyr, noe som bidrar til å holde ugress og buskvekst under kontroll. Dette naturlige beitevedlikeholdet kan forbedre jordkvaliteten og fremme veksten av gress og andre planter. Sauer er også relativt lette å håndtere og krever mindre plass og ressurser sammenlignet med større husdyr som storfe.

Jordbruk

For å opprettholde en næringsrik jord er det viktig å praktisere vekstskifte, kompostering og tilførsel av organisk materiale. Dette bidrar til å forhindre jordforringelse, forbedre jordstrukturen og sikre en bærekraftig avlingsproduksjon over tid.

Havre står i jord

Korn, hvete og erter utgjør en ideell blanding for rotasjon i landbruket på grunn av deres komplementære vekstmønstre og jordhelsefordeler. Korn og hvete er begge kornsorter som gir høy avkastning og dekker store arealer, men de kan utarme jorda for visse næringsstoffer hvis de dyrkes kontinuerlig

tre piler i sirkel. Representer rotasjon

Ved å inkludere erter i vekstrotasjonen, beriker man jorda med nitrogen, da erter er belgfrukter som fikserer nitrogen fra luften. Dette reduserer behovet for kunstgjødsel og forbedrer jordens fruktbarhet. Rotasjonen bidrar også til å bryte opp skadedyr- og sykdomssykluser, noe som fører til sunnere avlinger og mer bærekraftig jordbruk.

Erte plante med nitrogen icon